Hackerek európa körül

Két magyar hacker útja és élményei Nyugat-Európában. Elképzeléshez méreten kevés pénzzel, de annál több önbizalommal megindulunk Nyugat-Európába és felfedezzük a számunkra egyenlőre ismeretlen vidéket :)

Friss topikok

A Charleroi-i farkaskomplexum

2011.07.31. 17:06 mrschyte

Charleroiban Spike fogadott a Wolfplex hackerspace képviseletében.  Charleroi Belgium ipari központja volt; a helyi szénbánya adott nagyobb löketeket a vasipar fejlődésének. Azonban az 1956-os bányakatasztrófa után a szénbánya lezárása visszavetette az ipari tevékenységeket.

A hackerspace nemrég alakult, elég kevés (5-6, ebből 4 aktív) taggal rendelkezek. A hsp több szempontból is jelentős. A Wolfplex az első francia nyelvű műhely Belgiumban, így az angol nyelvet nem művelő emberek számára is lehetőséget ad; a többi hspben a nyelv legalább minimális ismerete szükséges. Másrészről Belgium, Charleroihoz tartozó régiójának legközelebbi hackerspace is legalább 60 km távolságra van.

Miután berendezkedtünk, elindultunk Spike-kal felfedezni a helyi vasgyár egyik épületének a romjait. A megmaradt építmény falait (a főút közelsége miatt) reklámfelületnek használják. Az épület időnként szállást biztosít az arra tévedő hajléktalanok számára. Amikor ott jártunk, az egyik szoba a korábbi használat jeleit mutatta. A magasabb emeletre vezető ajtók egyikét valószínűleg ugyanezen lakók torlaszolták el.  Szerencsére több feljárat létezik, így az egész épületet bejárhattuk.  Az épületben, Spike vezetésével könyvelési adatokat tartalmaző floppy lemezek tömkelegére bukkantunk. A szomszédos szobában pedig ugyanezen adatokat (a floppy-k címkéjéből ítélve) írásos formában is megtaláltuk. Estefelé a gyárépület melletti utcát heroinisták használják. A hackerspace megalakítása előtt Spikék ennek az épületnek az egyik eldugott sarkában rendeztek találkozókat. A hsp-t is itt akarták kialakítani, azonban az ötletet az épület nehéz megközelítése miatt elvetették. A műhelyként szolgáló épületet most ingyen bérlik a tulajdonosoktól; amíg az el nem tudja adni megfelelő áron.

A gyár után az elhagyatott szellem metrót vettük célba. A szellem metró két állomásból és 2-3 km pályából áll. A Belga állam megépítette, de miután elkészült kiderült, hogy több pénzbe került, mint gondolták és nem lett volna nyereséges működtetni. Az állomásokon még a wc-ket is felszerelték; világítás minden ment, amíg el nem lopták az izzókat. A metróban ismét kipróbálhattuk a lockpicking tudásunkat az elosztódobozokon és egy (valószínűleg a csatornába vezető) vasajtón.  Kinyithattuk volna az állomásra vezető megálló lezárt ajtajait is, de nem sikerült feltörni a kapcsolótáblához vezető zárat. A metró területén számos "street-art" művet csodálhattunk meg. Mivel minden évben másznak le újabb művészek, így csak a legjobb rajzok maradnak fenn. A metró alagutat manapság csak az üvegszálas kábelek elvezetésére használják, pedig a metróállomás egy része még mindíg áram alatt van.

A visszaúton visszatoltunk egy bevásárló kocsit a bejárat melletti "helyére". Spike ezt "community service"-nek nevezte, mert állítólag a kocsit különböző dolgok szállítására használják a metróban. A szellem metró után a bánya melletti kilátóba mentünk fel. A kilátóba estére értünk csak fel, ezért az éjszakai város fényeit csodálhattuk meg. A kilátó mellett kapott helyet a bányaszerencsétlenség áldozatainak állított emlékmű is. A Bois du Cazier bányában dolgozó munkásoknak nemzetenként egy-egy az adott országban honos fát ültettek.

Vacsorára egy belga gyorséttermi kaját vállaltunk be, ami gyakorlatilag egy hússal töltött sültkrumplis baguette volt. Kb. 5 euroért jóllaktunk, alig bírtuk megenni. Állítólag egyes vásárlók felháborodtak, mert kisebb lett a szendvics, mint régen volt. A hackerspacebe visszaérkezve a megfelelő szerszámok birtokában ismét, most már szakszerűen, megjavítottam a hűtőtáska dugóját. Lefekvés előtt megérkezett a hspbe egy tag akivel elbeszélgettünk az itt folyó projektekről, többek között egy szélerőműről és 3d nyomtatókról.

Spikenak sikerült szállást kerítenie a párizsi "Les Loop" hspben és a Toulouse-i Tetalab-ban, egy boríték kézbesítésének fejében. A boríték a hspk közötti matricacsereprogram részeként, különböző hackerspacek matricáit tartalmazta. Szóval másnap útba indultunk Párizs felé, de még előtte egy szupermarketben feltankoltunk pár üveggel (6x) Leffe-éből és Maredsous-ból.

Címkék: katasztrófa sör metró kilátó spike matrica belgium bánya gyorskaja hackerspace charleroi lockpicking vasgyár urbex hűtőtáska wolfplex iparváros

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://heksg.blog.hu/api/trackback/id/tr803114637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása