Hackerek európa körül

Két magyar hacker útja és élményei Nyugat-Európában. Elképzeléshez méreten kevés pénzzel, de annál több önbizalommal megindulunk Nyugat-Európába és felfedezzük a számunkra egyenlőre ismeretlen vidéket :)

Friss topikok

Wieliczkai 'soli'-zás

2011.07.15. 17:39 mrschyte

A szállás rendben volt, de nehezen tudtunk elaludni. Részben az aznapi élmények miatt, részben az egyik 'szobatársunk' horkolása miatt. Későn aludtunk és ráadásul a kollégák reggel kb. 1,5 óráig pakoltak, valami drabális hangerővel. Pesten koliban lakom, nem vagyok egy kényes típus, már aludtam el a szobában dübörgő zenére is. Itt nem volt meg a békés pihenő.

A nehézkes ébredés után kicsekkoltunk a helyről és tettünk még egy sétát Krakkó szívében, nappal is lefényképezve az éjszaka látottakat. A parkoló 10-ig ingyenes volt, így addig minden időt kihasználtunk, amit csak lehetett.

Következő uticélunk a Wieliczkai sóbánya volt, amely Krakkó közelében található. Wieliczka még könnyen meg volt, de a bányára nem volt egyszerű rátalálni. Első nekifutásra a 'gmina' szót gondoltuk bányának :) de később kiderült, hogy a Wieliczkai bányát lengyelül 'Wieliczka kopalnia soli'-nak nevezik. Láttunk pár ilyen táblát de nem gondoltuk, hogy ez lenne az. Főleg, mivel láttunk egy templom-szerűséget mellette ezzel a táblával, szóval azt gondoltuk, hogy kápolna ~ kopalnia, ez nem az.

Megpóbáltam angolul kérdezősködni, hogy mi mirre van, de rá kellett döbbennem, hogy nincs egyszerű dolga a külföldinek. Az 'Excuse me, do you speak english?' kérdésre a leggyakoribb válasz egy egyszerű fejrázás volt, meg valami lengyel hadova. Egy 'Debrecen' feliratú polóba öltözött csákó elment addig is, hogy büszkén válaszojon: 'No speaking English, we speak Poland... Polish'. Megpróbáltam rákérdezni egy bankban is, de ott sem voltak segítőkészebbek az emberek. Szerencsére a közelben leparkolva, sikerült felcsatlakoznunk egy wifire és a wikipedia segítségével megnézni a címet. 

A bányában borsos árat kértek a belépőért, de szerintem megérte. Lent hűs, tiszta levegő fogadott minket. A túra során elképesztő dolgokat láttunk, valamint megismerkedhettünk a régi bányászati módszerekkel és megkóstolhattuk a sós falakat. Láttunk sószobrokat, sós tavakat, sóból készült csillárt és sóból faragott domborműveket. A bányában töltött 2,5 óra után, útnak indultunk Varsó felé. Útközben még benéztuünk egy helyi kisboltba és vettünk két sört, hogy legközelebb jobban menjen az alvás :)

Jó pár óra eltelt mire Varsóba értünk. Sajnos útközben eleredt az eső, ezért úgy döntöttünk, hogy csak reggel fedezzük fel Varsót, már ha addigra eláll.

A hostelben kellemesen csalódtunk; az az 1, 2 euró amivel többet fizettünk a legolcsóbb helynél, lényeges javulást eredményezett a színvonalban. A szálláson 'szobatársunk' volt egy orosz rendszertervező Moszkvából, aki kérdezte, hogy honnan jöttünk, de nem ismerte Magyarországot :) Elsoroltuk neki a szomszédainkat, de így sem ment.  Romániára viszont bólintott. Később jött a pda-jával és megmutattam neki a térképen :)

Balázzsal úgy döntöttünk, hogy szeretnénk valami melegételt vacsorázni, de sajna mire odáig jutottunk, a portás fickó szerint már minden hely bezárt. Érdekes ez egy nagyvárosban. Azt javasolta, hogy rendeljünk pizzát. Gondoltunk megrendeljük neten, de ez nehéz ügynek bizonyult, ezért megkértük a portást, hogy segítsen.

Amíg a pizzára vártunk, tovább terveztük az útvonalunkat és szállást foglaltunk Gdanskban. A Dániából Svédországba történő átkelés jelentette eddig a legnagyobb fejtörést. Egyetlen útvonal jöhet szóba, ha ésszerűen el akarunk jutni Malmöbe. Puttgardenből átkompozunk Rodbyba majd visszafelé ismét komp a Helsingor-Helsinborg útvonalon. A komp nem olcsó mulatság, ráadásul még át kell kelnük a Storabaelt és az Oresund hídakon, amely Dánia két fizetős hídja. A komp plusz a hídpénz kb. 55eFt-re jön ki.  Úgy döntöttünk, hogy belefér.

Sikerült viszonylag pontos időpontot kapnunk a Koppenhágai érkezésre, így Balázs ismét felvette a kapcsolatot a Labitat hspvel. Tax-tól jött az üzenet, hogy elárasztotta a hsp-t víz így ott nem tudunk megszállni, de máshol tud nekünk helyet biztosítani.

A tervezgetés után megittuk a sörünket, aminek bár jó íze volt nem adott többet, mint egy a napon kinn hagyott almalé a 0.5% alkoholtartalmával.  Persze ez csak kisbetűvel volt rajta :) Végre jött a jól megérdemelt pihenés.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://heksg.blog.hu/api/trackback/id/tr923070586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása